Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Εμβολιασμός: Οι διαβητικοί πρέπει να έχουν προτεραιότητα από 40 ετών!

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ηλικίας από 40 ετών αντιμετωπίζουν δυσανάλογα αυξημένο κίνδυνο θανάτου από μόλυνση από COVID-19, δείχνει νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη ιεράρχησης των εμβολιασμών σε νεότερες ευάλωτες ομάδες ασθενών.

Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών έχει δώσει προτεραιότητα στους εμβολιασμούς ατόμων με διαβήτη τύπου 2, αλλά συνήθως μόνο σε ηλικία 50 ετών και άνω. Ωστόσο, τα δεδομένα από την τρέχουσα μελέτη δείχνουν ότι αυτό το όριο ηλικίας πρέπει να μειωθεί. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Diabetologia.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η σχέση μεταξύ της θνησιμότητας που σχετίζεται με το COVID-19 και του διαβήτη τύπου 2 δεν είναι απλώς μια «πρόσθετη επίδραση του διαβήτη και ο κίνδυνος που σχετίζεται με την ηλικία», αλλά φαίνεται ότι είναι μια «πιο περίπλοκη» σχέση, με ένα «δυσανάλογα υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε νεότερα άτομα με διαβήτη.

Για να το διερευνήσουν αυτό, εξέτασαν δεδομένα από δύο μελέτες με βάση τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου:

  • Την OpenSAFELY, η οποία περιελάμβανε 17,2 εκατ. άτομα, εκ των οποίων το 8,8% είχε διαβήτη και είχε συνολικό ποσοστό θνησιμότητας 90 ημερών 0,06%
  • Την QCOVID με 6 εκατ. άτομα, εκ των οποίων το 7% είχε διαβήτη και είχε συνολικό ποσοστό θνησιμότητας 97 ημερών 0,07%.

Η ομάδα εξέτασε επίσης δεδομένα για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 με σοβαρό COVID-19 από το σύστημα παρακολούθησης νοσοκομειακής περίθαλψης (CHESS), το οποίο περιείχε 19.256 ασθενείς που εισήχθησαν σε κρίσιμη περίθαλψη στην Αγγλία, εκ των οποίων το 18,3% είχε διαβήτη. Το ποσοστό θνησιμότητας 30 ημερών στο νοσοκομείο σε αυτή τη μελέτη ήταν 26,4%.

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο κίνδυνος για τους μεσήλικες με διαβήτη να πεθάνουν από το COVID-19 είναι πολύ χαμηλός σε απόλυτους όρους σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Andrew P. McGovern, από το νοσοκομείο Royal Devon & Exeter. Ωστόσο, είπε ότι «οι στρατηγικές για τον καθορισμό ομάδων προτεραιότητας για εμβολιασμό πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον δυσανάλογο σχετικό κίνδυνο θνησιμότητας COVID-19 σε μεσήλικες με διαβήτη τύπου 2, των οποίων ο κίνδυνος COVID-19 είναι ήδη αυξημένος από την ηλικία τους».

Η Bridget Turner, διευθύντρια εκστρατειών και βελτίωσης στο Diabetes UK, που χρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δίνουν “σημαντικές νέες πληροφορίες για το πόσο ακριβώς ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο θανάτου από κοροναϊό σε διαφορετικές ηλικίες, ιδιαίτερα τον πρόσθετο κίνδυνο που προσθέτει ο διαβήτης στη μέση ηλικία”.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2021 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services