Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Αναγνωρίστηκε σπάνια αυτοάνοση νόσος μυϊκής αδυναμίας

Αμερικανοί επιστήμονες ταυτοποίησαν μία άγνωστη, αυτοάνοση μυϊκή νόσο, που εμφανίζει εξουθενωτικό μυϊκό πόνο και αδυναμία.
Το σπάνιο σύνδρομο μπορεί να μπερδευτεί με άλλες μυϊκές παθήσεις, που απαιτούν διαφορετική θεραπεία, ενώ η νέα, σπάνια νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με στεροειδή φάρμακα.

«Εντοπίσαμε μόνο 4 ασθενείς σε περισσότερα από 20 χρόνια και γι ‘αυτό είναι πολύ σπάνια», αναφέρει ο Δρ. Alan Pestronk, καθηγητής παθολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Neurology.

Τρεις από τους ασθενείς βελτιώθηκαν όταν θεραπεύτηκαν με ανοσορυθμιστική θεραπεία όπως τα στεροειδή και δεν έχουν υποτροπιάσει από τότε. Το τέταρτο κρούσμα υποβλήθηκε σε θεραπεία καρκίνου όταν αναπτύχθηκαν τα μυϊκά συμπτώματα και πέθανε λόγω καρκίνου λίγο αργότερα.

Σημαντικό είναι λοιπόν ότι η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη και συνεπώς είναι ζωτικής σημασίας για τους γιατρούς να είναι σε θέση να την αναγνωρίσουν. Η κατάσταση μπορεί επίσης να θεωρηθεί εσφαλμένα ως ραβδομυόλυση, μια ασθένεια στην οποία οι ίνες των μυών καταρρέουν λόγω τραυματισμού, υπερβολικής άσκησης ή άλλων λόγων.

Η ασθένεια αντικατοπτρίζει επίσης έναν νέο τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βλάψει τα μυϊκά κύτταρα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μυϊκές ίνες καταστρέφονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρόπους πρόληψης της νόσου.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2019 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services