Loading...
 
«Επέκταση» της δωρεάς του ΙΣΝ στο ΕΣΥ
09/11/2017
Νέες δωρεές σε νοσοκομεία της χώρας θα πραγματοποιήσει ο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), όπως ανακοινώθηκε, διά στόματος του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος.

Το Ίδρυμα είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο συνολική δωρεά «μαμούθ» άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΣΥ. Στην εκδήλωση της Τετάρτης στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος αναφέρθηκε πως το ποσό αναμένεται να ξεπεράσει και τα 250 εκατ. ευρώ, με τον Παύλο Πολάκη να αναφέρει ότι συμφωνήθηκε μόλις η δωρεά μηχανημάτων PET-CT μηχανημάτων, αλλά και «baby κυκλοτρονίων» (μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκου) για δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στο PET-CT και τα 2 κυκλοτρόνια με τα οποία θα εξοπλιστεί το ογκολογικό νοσοκομείο «Αγ. Ανάργυροι», ενώ με τους ανθρώπους του Ιδρύματος συμφωνήθηκε να καλυφθεί το κόστος 3 PET-CT για νοσοκομεία σε Κρήτη, Λάρισα και Ιωάννινα, όπου θα πάνε και 4 κυκλοτρόνια. Άλλο ένα κυκλοτρόνιο θα τοποθετηθεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη ειδικά στην περίπτωση των κυκλοτρονίων, επιδίωξη είναι η εξοικονόνηση, καθώς μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία χρειάζονταν να απευθυνθούν σε ιδιώτη με κόστος υψηλότερο από αυτό που καταβάλλεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης δωρεάς του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ, που βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης, και αφορά στην προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ, συνολικού ύψους επιπλέον €14 εκατομμυρίων.

«Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελεί μια εμβληματική παρέμβαση στον πολύ κρίσιμο τομέα της υγείας και της λειτουργίας του συστήματος υγείας της χώρας μας. Με αυτή την προσέγγιση πραγματικά έχουμε μια επένδυση στη στήριξη και την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και ταυτόχρονα μια επένδυση στην κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, κύριος Ανδρέας Ξανθός.

Από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, μέχρι σήμερα, το ΙΣΝ έχει πραγματοποιήσει δωρεές ύψους άνω των €310 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτη πρωτοβουλία του ΙΣΝ, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», αποτελεί η δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα με στόχο να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει 29 αποστολές.

Άλλες σημαντικές δράσεις στον τομέα της Υγείας είναι η δωρεά ύψους €20 εκατομμυρίων για την αντικατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η δωρεά για την αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στη χώρα, καθώς και η δωρεά για την ανέγερση και τον πλήρη εξοπλισμό ξενώνων φιλοξενίας συγγενών ασθενών σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια.

«Με τη νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, προσβλέπουμε σε μια ανοιχτή διαδικασία που έχει μοναδικό σκοπό και γνώμονα το κοινό καλό. Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που στις ιδιαίτερα έντονες εποχές που διανύουμε παγκόσμια, το ΙΣΝ εξακολουθεί να βρίσκει νέους αξιόλογους συνεργάτες ή να συναντάει παλιούς γνώριμους, σε μία κοινή πορεία και προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο κάθε φορά. Ο κόσμος είναι η γειτονιά μας», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Σαφώς και χρειαζόμαστε δωρεές, αλλά συνοδευόμενες από το σωστό σχεδιασμό», παραδέχθηκε, επικροτώντας το «μέρος της αστικής τάξης που επιστρέφει μέρος των κερδών του για το καλό της χώρας», εκτίμησε ο αναπληρωτής Υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στην ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. «Θέλαμε νοσοκομείο στην Κομοτηνή γιατί ήταν το πιο παλιό, αλλά και για εθνικούς λόγους», τόνισε, προσθέτοντας πως «θέλαμε και νοσοκομείο Παίδων-Ογκολογικό στη Β. Ελλάδα, όπου δεν υπήρχε».

«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εντάσσει τη δωρεά του σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό που ο τελικός του στόχος είναι ένα ενισχυμένο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, να προσφέρει υψηλής ποιότητας περίθαλψη με βάση αυτά που μπορεί η επιστήμη σήμερα να προσφέρει δωρεάν, έγκαιρα και αποτελεσματικά για όποιον έχει ανάγκη, εκεί που το έχει ανάγκη», συμπλήρωσε ο κ. Πολάκης.

Ο κύριος Δρακόπουλος, αναφέρθηκε, ακόμη, στην πιθανή συμμετοχή  του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, δημιουργού του ΚΠΙΣΝ, στον σχεδιασμό των έργων υποδομών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι, τυχόν συμβολή του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και φίλου της Ελλάδας στα έργα θα συμβάλει στην εισαγωγή σε αυτά μιας νέας φιλοσοφίας που εναρμονίζει τους χώρους θεραπείας με το φυσικό περιβάλλον.

Πηγή: virus.com.gr

Newsletter
Μείνετε Ενημερωμένοι