Loading...
 
Πολύ καλά στην υγεία τους αισθάνονται οι Αθηναίοι
07/06/2017
Έρευνες / Μελέτες

Μπορεί να αντιμετωπίζουν ένα χρόνιο νόσημα ή να μην κάνουν αυτό που αποκαλούμε υγιεινό τρόπο ζωής, όμως οι κάτοικοι των περιοχών που καλύπτει η 1η ΥΠΕ στο Λεκανοπέδιο αισθάνονται υγιείς! Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε πριν από ένα χρόνο, αλλά την αποκάλυψε πρόσφατα, ο απερχόμενος διοικητής της πρώτης ΥΠΕ κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της περιφέρειας στη Βουλή για τα έτη 2015-16.

Συγκεκριμένα, διερευνήθηκε ο γενικός πληθυσμός άνω των δεκαοκτώ ετών εντός των γεωγραφικών ορίων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, η συμπλήρωση του οποίου έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε 1.060 άτομα, που επιλέχθηκαν με δειγματοληψία, από 1 έως 20 Απριλίου του 2016.

Τα σπουδαιότερα συμπεράσματα της έρευνας ανά θεματική ήταν τα εξής:

Αυτοεκτίμηση υγείας: To 55% των ερωτηθέντων αξιολογούν την υγεία τους ως εξαιρετική και πολύ καλή, το 40% ως καλή και μέτρια και οι υπόλοιποι ως κακή. Το 68% θεωρεί την υγεία του περίπου ίδια σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ το 20% χειρότερη. 

Σχετιζόμενες με την υγεία συνήθειες: Το 68% των συμμετεχόντων δεν ασκείται καθόλου σε εβδομαδιαία βάση και σχεδόν το 30% καπνίζεικαθημερινά κατά μέσο όρο ένα πακέτο τσιγάρα.

Νοσηρότητα: Το 47% των συμμετεχόντων πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα με συνηθέστερα την αρτηριακή υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη: Περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους (53%) δε διαθέτουν οικογενειακό ιατρό, ενώ το 60% επισκέφθηκαν ιατρό του δημοσίου το τελευταίο έτος, ενώ περίπου το 45% απευθύνθηκε σε ιδιώτη ιατρό με έναν στους τέσσερεις να μη λαμβάνει απόδειξη για μέρος της δαπάνης ή για το σύνολό της. Το 16,5% των ερωτηθέντων καθυστέρησαν να λάβουν ή δεν έλαβαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κυρίως λόγω κόστους και μεγάλης λίστας αναμονής.

Δευτεροβάθμια περίθαλψη: Το 11% των συμμετεχόντων νοσηλεύτηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο σε νοσοκομείο, δημόσιο ως επί το πλείστον (85%), κατά μέσο όρο για τέσσερεις με πέντε ημέρες.

Υπηρεσίες ψυχικής υγείας: Το 4,4% των ερωτηθέντων επισκέφθηκαν για πρόβλημα συναισθηματικής ή ψυχικής υγείας επαγγελματία υγείας κυρίως του δημοσίου τομέα (στο 59% των περιπτώσεων). Από το υπόλοιπο 41% όσων επισκέφθηκαν ιδιώτη επαγγελματία για ψυχοσυναισθηματικό πρόβλημα ένας στους τρεις δεν έλαβε απόδειξη για μέρος της δαπάνης ή για το σύνολό της. Τέλος, μόλις το 8% δεν έλαβε την θεραπεία ή τη συμβουλή που χρειαζόταν για ζήτημα ψυχικής υγείας, κυρίως λόγω αδυναμίας κάλυψης του κόστους των εν λόγω υπηρεσιών.

Οδοντιατρική περίθαλψη: Το 41% των συμμετεχόντων επισκέφθηκαν οδοντίατρο το τελευταίο δωδεκάμηνο καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος για τις υπηρεσίες που έλαβαν (84%), χωρίς να λάβουν απόδειξη για το σύνολο ή για μέρος της δαπάνης που κατέβαλαν στο 45% των περιπτώσεων. Επιπλέον, το 17% δήλωσε ότι καθυστέρησαν ή δε μπόρεσαν να λάβουν υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας για οικονομικούς κυρίως λόγους (79%).

Κατανάλωση φαρμάκων και παραφαρμακευτικών σκευασμάτων: Αναφορικά με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής, το 53% των ερωτηθέντων δε λαμβάνει καθόλου φάρμακα και λοιπά σκευάσματα, ενώ από τους υπόλοιπους οι μισοί έλαβαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο αναλγητικά φάρμα κα, το 20% έλαβε πρόσφατα κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, ενώ μόλις το 5% έλαβε φάρμακα που πρότεινε ένας μη επαγγελματίας υγείας, το 2,5% διέκοψε την αγωγή του χωρίς σύσταση ιατρού και το 4% καθυστέρησε ή δεν έλαβε φάρμακα που πίστευε ότι χρειαζόταν λόγω κόστους ή μη υπαγωγής στη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Πρόληψη: Τέλος, σχετικά με τη χρήση προληπτικών υπηρεσιών μόνο το 29% των ερωτηθέντων έκαναν αντιγριπικό εμβόλιο το τελευταίο δωδεκάμηνο και οι συχνότερες προληπτικές παρεμβάσεις είναι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος και το τεστ-Παπ στις γυναίκες.

Πηγή: healthmag.gr

Newsletter
Μείνετε Ενημερωμένοι