Loading...
 
Όλα τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν φέτος στο ASCO
26/06/2018
Ο κ. Απόστολος Παπαχρήστος PharmD, MSc, PhD (cand), Cancer Pharmacist, University College London Hospital συνοψίζει όλες τις ανακοινώσεις που έγιναν στο φετινό παγκόσμιο  συνέδριο της American Society of Clinical Oncology (ASCO).

Όπως κάθε χρόνο έτσι και στο φετινό πρόγραμμα του παγκόσμιου συνέδριου ογκολογίας American Society of Clinical Oncology (ASCO) υπήρξαν πολύ σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις οι οποίες πρόκειται να αλλάξουν και να βελτιώσουν τις υπάρχουσες πρακτικές για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.

Η American Society of Clinical Oncology (ASCO) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε το 1964 και σήμερα αριθμεί πάνω από 40.000 μέλη. Σκοπός του είναι να βελτιώσει την φροντίδα των ασθενών με καρκίνο και να προωθήσει την έρευνα στην ογκολογία. Κάθε χρόνο διοργανώνει το μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο ογκολογίας. Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε το 54ο ετήσιο συνέδριο ASCO 2018 που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 5 Ιουνίου στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Αρχικά, όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης TAILORx που μελέτησε 6711 ασθενείς με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού στις οποίες έγινε γονιδιακή ανάλυση. Όσες γυναίκες κατηγοριοποιήθηκαν σαν ενδιάμεσου κινδύνου (σκορ 11-25) με βάση τα αποτελέσματα του γονιδιακού τεστ τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν ορμονοθεραπεία+χημειοθεραπεία ή μόνο ορμονοθεραπεία.

Όπως προέκυψε σε ασθενείς >50-ετών με σκορ<25 δεν υπήρξε διαφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου είτε χορηγούνταν ορμονοθεραπεία είτε ορμονοθεραπεία σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Επομένως, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η χημειοθεραπεία δεν προσφέρει κάποιο όφελος σε αυτή την ομάδα ασθενών που πιθανότατα στο κοντινό μέλλον θα επωφεληθεί από τη χρήση των γονιδιακών τεστ και θα μπορέσει να αποφύγει τη χημειοθεραπεία.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο του νεφρού.

Πολύ σημαντικά ήταν και τα νέα δεδομένα σχετικά με τον καρκίνο του νεφρού. Τα ευρήματα από την μελέτη CARMENA που εξέτασε 450 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του νεφρού έδειξαν ότι η νεφρεκτομή ακολουθούμενη από θεραπεία με sunitinib δεν προσφέρει κάποιο όφελος στην επιβίωση σε σύγκριση με την αντιμετώπιση μόνο με φαρμακευτική αγωγή με sunitinib. Επιπλέον, οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν μόνο με sunitinib είχαν καλύτερα κλινικά αποτελέσματα σε σχέση με όσους υποβλήθηκαν σε νεφρεκτομή. Σχετικά με τον Μή Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης μελέτης KEYNOTE-042 που σύγκρινε δύο διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις ως θεραπεία πρώτης γραμμής, την ανοσοθεραπεία με την χημειοθεραπεία. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκαν 1274 ασθενείς με έκφραση PD-L1 στον καρκινικό ιστό >1%. Η ανοσοθεραπεία φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματική και να μειώνει την πιθανότητα θανάτου κατά 19%.

Νέα δεδομένα για το καρκίνο του παγκρέατος

Εξίσου σημαντικά ήταν και τα νέα δεδομένα για το καρκίνο του παγκρέατος που είναι μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου. Η μελέτη PRODIGE 24/CCTG PA.6 μια διεθνής, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη φάσης 3 μελέτη συνέκρινε δύο διαφορετικά χημειοθεραπευτικά σχήματα σαν επικουρική θεραπεία μετά από το χειρουργείο. Την μονοθεραπεία με γεμσιταβίνη που είναι η ενδεδειγμένη μέχρι σήμερα θεραπεία με το σχήμα mFOLFIRINOX, έναν συνδυασμό οξαλιπλατίνας, ιρινοτεκάνης, λευκοβορίνης και φλουορουρακίλης. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς τα ποσοστά του διαστήματος ελεύθερο νόσου και της επιβίωσης στα 3 έτη αυξήθηκαν σε 39.7% και 63.4% με τη χρήση του mFOLFIRINOX σε σχέση με τα ποσοστά 21.4% και 48.6% που επιτυγχάνονται με την γεμσιταβίνη.

Νέα δεδομένα υπήρξαν και στον τομέα της παιδιατρικής ογκολογίας.

Η μελέτη EpSSG που συμπεριέλαβε 670 παιδιά με ραβδομυοσάρκωμα έδειξε ότι η χορήγηση χαμηλών δόσεων χημειοθεραπείας με βινορελμπίνη και κυκλοφωσφαμίδη για 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της αρχικής εντατικής χημειοθεραπείας αυξάνει τα ποσοστά της τριετούς επιβίωσης κατά 10%.

Επίσης, παρουσιάστηκαν αρκετές μελέτες με θετικά αποτελέσματα για την χρήση της επαναστατικής θεραπευτικής μεθόδου CAR-T cells ως θεραπεία για διάφορες μορφές λευχαιμίας και λεμφωμάτων. Η θεραπεία με CAR-T cells είναι ένας τύπος κυτταροθεραπείας. Οι γιατροί εξάγουν Τ-κύτταρα από το αίμα του ασθενούς και έπειτα προσθέτουν ένα τεχνητό υποδοχέα στην επιφάνειά τους. Στη συνέχεια τα τροποποιημένα κύτταρα εγχύονται στον ασθενή αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και επιτίθενται σε κύτταρα όγκου.

Συμπερασματικά, από το φετινό συνέδριο τα σημαντικότερα σημεία είναι η χρήση γονιδιακών τεστ για τον καθορισμό της θεραπείας και η αποτελεσματικότητα των νέων εξελιγμένων θεραπειών όπως της ανοσοθεραπείας και της CAR-T cells θεραπείας.

Πηγή: healthweb.gr

Newsletter
Μείνετε Ενημερωμένοι