Loading...
 
Νίκος Δέδες: Σε αβεβαιότητα οι ασθενείς με HIV για τις εξετάσεις
30/05/2018
Η περιορισμένη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων  στις εξετάσεις τους αποτελεί μία μικρογραφία των παθογενειών του συστήματος υγείας, τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», Νίκος Δέδες.

Την τελευταία διετία, οι άνθρωποι που ζούμε με HIV έχουμε εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στις εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της υγείας μας. Πρόκειται για μία πραγματικότητα εξαιρετικά δύσκολη να τη βιώνει κανείς σε ατομικό επίπεδο, καθώς η άγνοια για την εξέλιξη της υγείας θα προκαλούσε στον καθένα έντονο στρες και ανασφάλεια. Σε συλλογικό επίπεδο, η πρόκληση έγκειται στην ανάγκη να καταστήσουμε κατανοητό και σαφές στη δημόσια σφαίρα ότι το δικαίωμα στην υγεία για μία κατηγορία ασθενών είναι ουσιαστικά ταυτόσημο με το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία του κάθε πολίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» τοποθετεί στον πυρήνα των παρεμβάσεων, των προτάσεων και του δημόσιου λόγου του, ένα εθνικό σύστημα υγείας βιώσιμο, αποδοτικό, ευέλικτο, με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, που θα θέτει στο επίκεντρό του τους ασθενείς, τους πολίτες, ανάμεσά τους και τους ανθρώπους που ζούμε με HIV. Έχουμε σαφώς επίγνωση ότι η απόσταση που θα πρέπει να διανυθεί για να μετουσιωθεί η παραπάνω πρόταση από ευχές σε στρατηγική και πολιτικές είναι μεγάλη και δύσκολη προσπελάσιμη. Ωστόσο μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να γίνουν βήματα μπροστά για την απαγκίστρωση από παθογένειες που καθιστούν το σύστημα υγείας ανεπαρκές και αναποτελεσματικό.

Η εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις μας την τελευταία διετία αποτελεί πράγματι μία μικρογραφία της μεγάλης εικόνας του τομέα της υγείας στην Ελλάδα σήμερα: έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας, ελλιπής συντονισμός, γραφειοκρατία, αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, μετατόπιση ή αποποίηση ευθυνών. Ο κύκλος του προβλήματος ξεκινά από το Υπουργείο Υγείας, περνά στο ΚΕΕΛΠΝΟ και από εκεί στα τέσσερα Κέντρα Αναφοράς της χώρας που διενεργούν τις εξετάσεις. Στο κέντρο του κύκλου δε βρίσκεται η έλλειψη κονδυλίων όπως θα ανέμενε κανείς σε ένα οικονομικό περιβάλλον περιορισμένων πόρων, αλλά γραφειοκρατικά ζητήματα που σχετίζονται με την περάτωση των χρονοβόρων διαγωνισμών για την προμήθεια των αντιδραστηρίων.

Ως αποτέλεσμα, οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής γίνονται μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις και οι άνθρωποι που ζούμε με HIV δεν είμαστε σε θέση να διακριβώσουμε την κατάσταση της υγείας μας και αν εξακολουθούμε να παραμένουμε μη μεταδοτικοί. Η αβεβαιότητα επιτείνεται καθώς πολλά άτομα καλούνται να αντικαταστήσουν το πρωτότυπο με γενόσημο φάρμακο ή πρέπει να αλλάξουν θεραπευτικό σχήμα, χωρίς όμως να έχουν πρόσβαση στην εξέταση που θα επιβεβαιώσει την ανταπόκριση στο καινούργιο σκεύασμα. Επίσης οι γιατροί δε μπορούν να ελέγξουν με το συγκεκριμένο δείκτη τη σωστή τήρηση της αγωγής από τον ασθενή.

Για τους παραπάνω λόγους, η «Θετική Φωνή» διοργάνωσε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 μία συνέντευξη τύπου για το συγκεκριμένο θέμα, ακριβώς για να κινητοποιήσει την πολιτεία προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μίας άμεσης λύσης που θα αποκαταστήσει την πρόσβασή μας στις εξετάσεις. Το Υπουργείο Υγείας δεσμεύθηκε δημόσια για την αποζημίωση της εξέτασης μέσω του ΕΟΠΥΥ για κάθε άτομο αναξαρτήτως της ασφαλιστικής του κατάστασης, διασφαλίζοντας παράλληλα των ανωνυμία της εξέτασης, λόγω του στίγματος που συνοδεύει τον HIV.

Θα παρακολουθήσουμε βήμα προς βήμα την υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης, όχι ως την ικανοποίηση του αιτήματος μίας κατηγορίας ασθενών, αλλά ως την απόκριση της πολιτείας στην υποχρέωσή της να προασπίσει το αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών στην υγεία.

Πηγή: healthweb.gr

Newsletter
Μείνετε Ενημερωμένοι