Loading...
 
Χωρίς αξιόπιστο κτηματολόγιο ιατρικού εξοπλισμού η Ελλάδα
27/02/2018

Άρθρο της Νικολέτας Ντάμπου σχολιάζει ότι μετά από 30 χρόνια προσπαθειών στην Ελλάδα ακόμα δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο κτηματολόγιο ιατρικού εξοπλισμού.

Μετά από 30 χρόνια προσπαθειών στην Ελλάδα ακόμα δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο κτηματολόγιο ιατρικού εξοπλισμού .

Καμία σοβαρή καταγραφή ιατρικού εξοπλισμού δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να λάβει την πρωτοβουλία να γίνει καταγραφή και να αξιολογήσει τα αιτήματα για τις ανάγκες που  υπάρχουν  σε σχέση με τον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούνται  σήμερα στα νοσοκομεία, τον αριθμό των μηχανημάτων που βρίσκονται στα ιδιωτικά εργαστήρια στην ίδια πόλη, καθώς και με ποιες προϋποθέσεις ζητήθηκε ο εξοπλισμός.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με πρωτοβουλία του www.Healthweb.gr πραγματοποιήσαμε μία έρευνα (Διαβάστε εδώ) στα πέντε μεγάλα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας μας με σκοπό την σωστή ενημέρωση των ασθενών με καρκίνο για τη θεραπεία τους . Ζητήσαμε από τους διοικητές ακριβή και πλήρης στοιχεία για τον εξοπλισμό που διαθέτουν τα ογκολογικά νοσοκομεία αλλά και εάν αυτός είναι σύγχρονος πριν την τελευταία δεκαετία ή παλαιότερος και απαντήσεις δεν λάβαμε (Διαβάστε εδώ) πλην του  διοικητή του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας ο οποίος μας απάντησε γενικά. Οπότε εντοπίζεται και η ανάγκη αλλαγής της κουλτούρας των διοικητών ως προς την σωστή καταγραφή ιατρικού εξοπλισμού σε σχέση με τις ανάγκες  για την αξιοπρεπή  εξυπηρέτηση των ασθενών στα  δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας.

Πέρασαν 30 χρόνια από την μεγάλη καταγραφή του 1999 που έγινε σε εθνικό επίπεδο και ακόμα δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο κτηματολόγιο ιατρικού εξοπλισμού στην Ελλάδα ούτε σε εθνικό, ούτε σε περιφερειακό επίπεδο, όπως είπε ο κ. Άρης Δερμιτζάκης χθες σε συνέδριο για τις σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας-Ηealth-It , ο οποίος εργάζεται σε μονάδα Βιοιατρικής Τεχνολογίας (BITU) στο Πανεπιστήμιο Πατρών .

Το Κτηματολόγιο είναι απαραίτητο για να γίνει οποιοσδήποτε στρατηγικός σχεδιασμός αφού πρέπει να ξέρουμε τι υπάρχει , που υπάρχει και σε τι κατάσταση βρίσκεται, αποτελεί και μία προϋπόθεση που έχει βάλει ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας στο report που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό .

Με το Ιατρικό κτηματολόγιο τι μπορούμε να κάνουμε ;

Γίνεται η διαχείριση της κατάστασης του ιατρικού εξοπλισμού. Μπορούμε να βλέπουμε τα πραγματικά κόστη που υπάρχουν στο σύστημά μας , είπε ο κ. Δερμιτζάκης , δηλαδή κόστη χρήσης, απόκτησης, συντήρησης, διαχείριση βάσεων χρόνους αδράνειας και λειτουργίας των μηχανημάτων και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει επαγρύπνηση, ειδικά τώρα που η χώρα μας έχει μείνει πίσω!

Το Κτηματολόγιο είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να έχουμε επαγρύπνηση, διότι θα πρέπει να μπορούμε να συγκρίνουμε τη βάση με τα alert που βγαίνουν παγκοσμίως σε σχέση με τον ιατρικό εξοπλισμό στη χώρα, για να δούμε που υπάρχει πρόβλημα, όπως τόνισε .

‘’Το 2017 σε συνεργασία με τον Π.Ο.Υ κάναμε μια έρευνα για τον υψηλής κεφαλαιακής αξίας εξοπλισμό στη χώρα. Οι στόχοι της έρευνας ήταν η αξιολόγηση της επάρκειας και της ισότητας στη χρήση και την κατανομή του υψηλής αξίας εξοπλισμού, ο προσδιορισμός ανισοτήτων στην γεωγραφική κάλυψη των ειδικών αναγκών, η εκτίμηση του κόστους της χρήσης, ο εντοπισμός των αιτιών της πιθανής υπερβολικής χρήσης καθώς και προτάσεις για βελτίωση.’’ είπε ο κ. Άρης Δερμιτζάκης.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι’’ Βασικό προαπαιτούμενο για να κάνουμε αυτή την έρευνα ήταν ένα επικαιροποιημένο κτηματολόγιο εξοπλισμού, το οποίο όμως δεν ήταν διαθέσιμο. Υπήρχε έλλειψη στοιχείων και πολλές ελλιπείς και μη διασταυρωμένες μεταξύ τους καταγραφές από πολλές διαφορετικές πηγές.

Μην ξεχνάμε , τόνισε , ότι το κτηματολόγιο αποτελεί τη βάση για να κάνει κανείς τις απαραίτητες συγκρίσεις. Η ερώτηση που προκύπτει είναι: Δεν έχουν γίνει καταγραφές του ιατρικού εξοπλισμού στην Ελλάδα; Προφανώς και έχουν γίνει. Η τελευταία έγινε το 2015 από το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΕΚΑΠΥ σε αυτήν καταγράφηκαν μονάδες σε 5 διοικητικές περιφέρειες της χώρας, 54 νοσοκομεία και 135 κέντρα Υγείας και συνολικά 38.000 συσκευές. Δημιουργήθηκε ένα ηλεκτρονικό κτηματολόγιο με όλα τα δεδομένα και δόθηκε πρόσβαση σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα Υγείας.

Σε αυτά καταγράφεις τα μηχανήματα, βλέπεις τις συμβάσεις, το χρόνο αδράνειας, το χρόνο λειτουργίας και μπορείς να κάνεις τη σύγκριση μεταξύ του κόστους συντήρησης και της απόκτησης του εξοπλισμού.

Φτάνοντας στο 2018 για να γίνει το report χρειαζόταν μια καταγραφή. Είχαν γίνει και άλλες καταγραφές το 2010 στην Κρήτη, το 2005 στην Στερεά Ελλάδα και το 1999 που έγινε μια μεγάλη καταγραφή σε εθνικό επίπεδο… Καμία όμως καταγραφή δεν συνέχισε να χρησιμοποιείται από τα νοσοκομεία . Δεν ανανεώνονταν, άρα βγήκαν σε αχρηστία.

Σήμερα – 30 χρόνια μετά – δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο κτηματολόγιο ιατρικού εξοπλισμού στην Ελλάδα ούτε σε εθνικό, ούτε σε περιφερειακό επίπεδο!

Αιτίες

Έλλειψη πολιτικής βούλησης – Υποστελέχωση σε τμήματα κλινικής μηχανικής ή ανυπαρξία

Συνέπειες

Η αξία εξοπλισμού δεν είναι γνωστή

Το κόστος συντήρησης είναι δύσκολο να εκτιμηθεί

Επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό γίνονται χωρίς στοιχεία

Λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να υπάρχει βάση των στοιχείων

Πηγή: healthweb.gr

Newsletter
Μείνετε Ενημερωμένοι