Loading...
 
Άντζελα Βερναδάκη: Την τελευταία οκταετία η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε μόνιμη κρίση
Πέμπτη 14 Δεκ 2017
Άρθρο της Άντζελας Βερναδάκη για την εγχώρια φαρμακευτική αγορά.

Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία, μέσα στη κρίση, να επενδύσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, όπως μια σοβαρή οργάνωση της πρωτοβάθμιας υγείας, με ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλαγή του υπάρχοντος ασφαλιστικού πλαισίου για την υγεία, εκσυγχρονισμό των Δημόσιων νοσοκομείων και προσέλκυση κλινικών μελετών, τονίζει μιλώντας στο Pharmacy Today η Άντζελα Βερναδάκη, Director Market Access & External Relations της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie.  Tην ίδια ώρα, οι οριζόντιες λογικές στη φαρμακευτική πολιτική φέρνουν μόνο εφήμερες, μη βιώσιμες λύσεις.

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που μπορεί να συναντήσει μια γυναίκα σε ηγετική θέση;

Θα έλεγα πως μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν τις γυναίκες να αναλάβουν ηγετικές θέσεις είναι η δυσκολία στο να ισορροπήσουν μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η έλλειψη στήριξης από τη Πολιτεία και τους εργοδότες καθώς και η έλλειψη οράματος και αυτοπεποίθησης των ίδιων των γυναικών. Δυστυχώς επικρατεί η κοινωνική αντίληψη και η προκατάληψη ότι η ηγεσία είναι ανδρική υπόθεση και αυτό δρα ανασταλτικά για πολλές γυναίκες στο να διεκδικήσουν υψηλόβαθμες θέσεις.

 

Έχετε δουλέψει και στο εξωτερικό. Ποιες διαφορές εντοπίζετε με την Ελλάδα;

Έχοντας εργαστεί για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, θεωρώ πως οι διαφορές με την Ελλάδα είναι μικρές και εντοπίζονται περισσότερο στην ενεργή στήριξη της Πολιτείας για τις γυναίκες με τη βοήθεια κυρίως παροχών, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και στον δύσκολο ρόλο της μητρότητας. Δυστυχώς, τους λιγοστούς κοινωνικούς μας πόρους τους διαθέτουμε στρεβλά και όχι σε κινήσεις που –για παράδειγμα- στηρίζουν τη μητρότητα και τη μητέρα – επαγγελματία. Επίσης, στο εξωτερικό υπάρχουν άλλες δομές και θεσμοί που εγγυώνται περισσότερη αξιοκρατία, ενώ παράλληλα οι εργοδότες έχουν αναγνωρίσει την ικανότητα των γυναικών σε ηγετικές θέσεις.

 

Ποια γυναίκα είναι το πρότυπό σας και γιατί;

Δεν πιστεύω σε πρότυπα. Πιστεύω σε εμπνευσμένους και αισιόδοξους ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να συνεργάζονται αρμονικά και να επηρεάζουν θετικά άλλους ανθρώπους γύρω τους

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Τα τελευταία χρόνια διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα με πολυδιάστατο αντίκτυπο. Ιδιαίτερα στο τομέα της υγείας που δραστηριοποιούμαι και από τη θέση μου στη βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie, στοχεύω και ευελπιστώ να συμβάλλω με τεκμηριωμένες προτάσεις προς τη συγκρότηση μιας βιώσιμης μεταρρυθμιστικής πολιτικής για το φάρμακο και την υγεία γενικότερα. Πρέπει να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις, αλλά και να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση οι Έλληνες ασθενείς σε καταξιωμένα και καινοτόμα φάρμακα, που αυξάνουν το προσδόκιμο και τη ποιότητα της ζωής τους.

 

Ποια ήταν η μεγαλύτερη κρίση που κληθήκατε να διαχειριστείτε από τη θέση σας;

Την τελευταία οκταετία η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε μόνιμη κρίση με την επιβολή οριζόντιων και εφήμερων μέτρων. Θα ξεχώριζα ως μια μεγάλη κρίση την εποχή του 2010. Η τότε υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μας αιφνιδίασε εν μια νυκτί με τη δημοσίευση αγορανομικής διάταξης επιβάλλοντας οριζόντια μείωση τιμών, που για τα φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους έφτανε το 27%. Όπως γνωρίζετε τα φάρμακα αυτά αφορούν την αντιμετώπιση χρόνιων και σοβαρών παθήσεων και με τέτοια αιφνίδια μείωση, χωρίς πρόνοια, χωρίς διάλογο, σήμαινε ότι έπρεπε να διαχειριστούμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

 

Πόσο σημαντική είναι η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας; Τι θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα για να πλησιάσουμε σε αυτόν τον στόχο;

Η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να πετύχει η όποια μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας. Δυστυχώς, μέσα στη κρίση λειτούργησαν όλοι βιαστικά, σπασμωδικά, καιροσκοπικά χωρίς καμία στρατηγική βιωσιμότητας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επενδύσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, όπως μια σοβαρή οργάνωση της πρωτοβάθμιας υγείας με ίδρυση τμημάτων επειγόντων περιστατικών που θα λειτουργούν 24/7/365 με άμεση εξοικονόμηση πόρων και αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών στη δευτεροβάθμια, απαλλαγή από ιδεοληψίες και ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλαγή του υπάρχοντος ασφαλιστικού πλαισίου για την υγεία, εκσυγχρονισμό των Δημόσιων νοσοκομείων υιοθετώντας τις νεώτερες τάσεις του management για προμήθειες, προσέλκυση κλινικών μελετών, καλύτερη διαχείριση χρόνου εργασίας του νοσηλευτικού μας προσωπικού και πολλά άλλα.

 

Πώς έχουν επηρεάσει την αγορά φαρμάκου οι οριζόντιες λογικές; 

Ο χώρος έχρηζε άμεσου εξορθολογισμού αφού δεν υπήρχε καμία σοβαρή πολιτική φαρμάκου.

Οι οριζόντιες όμως λογικές με τις αλλεπάλληλες αναγκαστικές εκπτώσεις οι οποίες ουσιαστικά σημαίνουν χρηματοδότηση ενός στα τέσσερα φάρμακα από τις φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν επιφέρει μόνο εφήμερες, μη βιώσιμες λύσεις.

Ακόμα δεν υπάρχει μια συγκροτημένη και ολιστική πολιτική φαρμάκου. Επίσης, η υπερ-φορολόγηση εργοδοτών και εργαζομένων, οι συνεχώς αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. οδηγούν σε έλλειψη εμπιστοσύνης, απώλεια επενδύσεων και θέσεων εργασίας. Το μόνο θετικό και παρήγορο στη χώρα μας είναι πως ακόμα δεν έχει χαθεί η κοινωνική ευαισθησία για τη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα και αυτό είναι προς τιμήν της Πολιτείας.

 

Τι είναι η κουλτούρα Ε.Κ.Ε που αναπτύξατε; Πώς το πετύχατε αυτό;

Βασικές αρχές της κουλτούρας της AbbVie είναι η προαγωγή της καινοτομίας, η ανθρωποκεντρικότητα και η βούλησή μας να είμαστε ένας ειλικρινής και υπεύθυνος συνεργάτης. Συνεργάτης της πολιτείας, με την εκπόνηση τεκμηριωμένων προτάσεων για δομικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας, δίπλα στους εργαζομένους μας με δέσμη δράσεων που έχουν οδηγήσει στην 3η συνεχόμενη βράβευσή μας ως Νο1 «Best Place to Work”, δίπλα όμως και στην κοινωνία στην οποία ζούμε και εργαζόμαστε. Η κουλτούρα της Εταιρικής μας Ευθύνης χτίζεται διαρκώς, εξελίσσεται, προσαρμόζεται, και είναι πετυχημένη διότι αναθεωρείται διαρκώς με βάση τους εταιρικούς μας πυλώνες για καινοτομία, ανθρωποκεντρικότητα και συνεργατική κουλτούρα.

 

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τις δράσεις σας; Σε ποιες δράσεις επενδύσατε το 2017;

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι οι πόροι είναι πλέον λιγοστοί και πρέπει να τους διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Στην AbbVie επιζητούμε τη διάρκεια και τη βιωσιμότητα. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και η AbbVie Running Team, η οποία για κάθε χιλιόμετρο που τρέχει προσφέρει χρήματα όπου κρίνουμε ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη. Στην αρχή ξεκίνησαν λιγοστοί αλλά σήμερα τρέχει σημαντικός αριθμός εργαζομένων, φίλοι, συγγενείς, και συνεργάτες. Τα δύο τελευταία χρόνια συμμετέχουμε στη παγκόσμια δράση εθελοντισμού της AbbVie, “Week Of Possibilities”, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις που σχετίζονται με σημαντικές κοινωνικές ανάγκες, κυρίως στους άξονες της εκπαίδευσης και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως των προσφύγων και όχι μόνο. Στρατηγικά και συστηματικά επενδύουμε σε καμπάνιες ενημέρωσης για σοβαρά νοσήματα προκειμένου να συμβάλουμε στην ενημέρωση του κοινού υποστηρίζοντας συλλόγους ασθενών που δραστηριοποιούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Πηγή: pharmacytoday.gr

Newsletter
Μείνετε Ενημερωμένοι