Loading...
 
Εκστρατεία στην ύπαιθρο για τον Καρκίνο του Δέρματος & το Μελάνωμα
Παρασκευή 26 Μάι 2017

Στην ενημέρωση πληθυσμών που εργάζονται υπό παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, εστιάζει η Εκστρατεία για την πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος και του Μελανώματος, που πραγματοποιεί για 13η συνεχόμενη χρονιά ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, υπό την Επιστημονική Επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.).

“Ο ήλιος είναι ευλογία για την χώρα μας αλλά και κίνδυνος, ειδικότερα για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς που εκτίθενται για πολλές ώρες στον ήλιο λόγω της εργασίας τους. Ιδιαίτερα, εάν δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εάν δεν έχουν εντάξει τον δερματικό έλεγχο στο τακτικό τσεκ απ που πραγματοποιούν” αναφέρει η Πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, Ολυμπία Χαλδαίου – Μπήτρου.

Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε την μεγάλη ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας – ιδιαίτερα τους μήνες  Ιούλιο & Αύγουστο μεταξύ 11.00 – 16.00, να χρησιμοποιούμε σωστά τα αντηλιακά μας σύμφωνα με τις υποδείξεις του δερματολόγου μας, να είμαστε στη σκιά, να ντυνόμαστε μετά το μπάνιο και να φοράμε καπέλο και σκούρα γυαλιά. Περισσότερο, μάλιστα, χρειάζεται να προσέχουν τα ανοιχτόχρωμα δέρματα.

Κλιμάκιο από εξειδικευμένους ογκολόγους, δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς μαζί με εθελοντές του Ομίλου θα επισκεφθεί 6 πόλεις και χωριά της περιφέρειας. Στο πλαίσιο της εκστρατείας θα διοργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες για το κοινό, ενώ οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν προληπτική εξέταση σπίλων (ελιών).

“Ο ήλιος αποτελεί τον σημαντικότερο καρκινογενετικό παράγοντα και στους καρκίνους του δέρματος αλλά και του μελανώματος” σημειώνει ο Νικόλαος Γ. Σταυριανέας, Καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Δερματολογίας και τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος. “Εάν αντιληφθούμε ότι μία ελιά μας αλλάξει χαρακτηριστικά μεγέθους, χρώματος, σχήματος, αμέσως τη δείχνουμε τον δερματολόγο μας για να εκτιμηθεί η πιθανή μετατροπή της σε μελάνωμα” επισημαίνει σχετικά, εξηγώντας ότι άτομα που έχουν πάνω από 70 – 100 ελιές στο σώμα τους πρέπει να τις παρακολουθούν τακτικά και να κάνουν περιοδικές χαρτογραφήσεις. “Καθώς το μελάνωμα δίνει μεταστάσεις εσωτερικές στα διάφορα όργανα, εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και αφαιρεθεί άμεσα, η ζωή μας δεν θα διατρέχει κίνδυνο. Περαιτέρω, εάν διαπιστώσουμε ύπαρξη ογκιδίου ή έλκωσης που δεν θεραπεύεται πάνω από 2 μήνες, επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας για να αποκλείσουμε την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος” συμπληρώνει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με το Νικόλαο Καρβούνη, Παθολόγο – Ογκολόγο, τόσο ο καρκίνος του δέρματος όσο και το κακόηθες μελάνωμα είναι σχετικά εύκολα αναγνωρίσιμες νεοπλασίες και έχουν ποικίλης βαρύτητος πρόγνωση. “Η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση τους χειρουργικά, παρέχει σε πολλούς μη διηθητικούς όγκους την οριστική ίαση” αναφέρει, τονίζοντας πως η πρόοδος της ανοσο-ογκολογίας τα τελευταία χρόνια δίνει για πρώτη φορά αισιόδοξα μηνύματα σε βαρείας πρόγνωσης διηθητικούς – μεταστατικούς όγκους και ειδικά στο κακόηθες μελάνωμα. “Καθώς υπάρχει έντονη συσχέτιση της ανάπτυξης των όγκων αυτών με την ηλιακή ακτινοβολία, η ενημέρωση των πολιτών θα πρέπει να αρχίζει με την προφύλαξη και να συνεχίζεται με τα σημεία αναγνώρισης μιας αρχόμενης νεοπλασίας” εξηγεί ο κος Καρβούνης.

Το πρόγραμμα τις εκστρατείας περιλαμβάνει τους εξής “σταθμούς”:

  • 27 Μαϊου 2017: Μουζάκι (Δήμος Μουζακίου Καρδίτσας)
  • 28 Μαϊου 2017: Αγναντερό (Δήμος Μουζακίου Καρδίτσας)
  • 10 & 11 Ιουνίου 2017: Ζαγορά Πηλίου (Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου)
  • 17 Ιουνίου 2017: Μύτικας (Δήμος Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας)
  • 18 Ιουνίου 2017: Νήσος Κάλαμος (Δήμος Λευκάδος)
  • 23 & 24 Ιουνίου 2017: Χώρα Άνδρου

“Με τον δείκτη υγείας του πληθυσμού να φθίνει λόγω των οικονομικών συνθηκών, πιστεύουμε πως το έργο μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς η πρόληψη αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα για την αναστροφή αυτής της εικόνας” σημειώνει η κα Μπήτρου, δηλώνοντας υπερήφανη για τη διοργάνωση της Εκστρατείας για 13η συνεχή χρονιά. “Στόχος του ΑγκαλιάΖΩ είναι να καταφέρουμε να αλλάξουμε συνολικά την διαχείριση και την στάση ζωής απέναντι στον «Καρκίνο», για τον κάθε άνθρωπο!” καταλήγει.

Την εκστρατεία φέτος στηρίζει το νοσοκομείο Μεταξά.

Χορηγοί της εκστρατείας είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες Bristol Myers Squibb και Roche Hellas.

Η δράση πραγματοποιείται με την συνεργασία και υπό την Αιγίδα των προαναφερόμενων Δήμων.

Πηγή: virus.com.gr

Newsletter
Μείνετε Ενημερωμένοι